T K

BB ASAP

Bülent Bçrekçilik

BB ASAP

Proje İçeriği

"Bülent Börekçilik, kurumsallaşma ve globalleşme hedefleri doğrultusunda dijital dönüşüm sürecine adım atmıştır. Bu doğrultuda, temel altyapı eksikliklerini gidermeyi amaçlayan çeşitli projeler (Notebook alımları, Office365 entegrasyonu, sunucu güçlendirmeleri, Active Directory iyileştirmeleri) başarıyla hayata geçirilmiştir. Aynı dönemde Polonya fabrikası ile Almanya ve Hollanda gibi ülkelerdeki faaliyetler için planlamalar yapılmış; bu planlar kapsamında SAP S/4HANA çözümü, ERP sistemi seçenekleri arasına eklenmiştir. Bütçe çalışmalarının tamamlanmasının ardından, SAP ERP uygulamasının yönetimden onay alarak süreç başlatılmıştır. Haziran 2022'de başlayan projenin ilk aşamasında, temel süreçlerin devreye alınması planlanmış; SD-MM-FI-CO-PP-QM-HR modülleri için çalışmalar ve anahtar kullanıcı seçimleri ile ekipler oluşturulmaya başlanmıştır. İlk aşamada, şirkette kurumsal kültürün oluşturulması, ERP kullanımının getirdiği süreçlerin etkin bir şekilde işlemesi ve şirket hafızasının oluşturulması hedeflenmektedir. Bu amaçla kapsamlı bir kurgu oluşturulmuştur."


Projenin Amacı

Kuruluşumuz, önceden herhangi bir ERP yazılımı veya kültürü benimsememişti. Türkiye genelinde dört farklı fabrika bulunmaktadır ve bu fabrikaların üretim süreçleri, satın alma talepleri, finansal işlemler ve faturalama süreçleri, mal hareketleriyle bütünleşik bir şekilde yönetilmekteydi. Ayrıca, üretim tesisleri ve ürün maliyetlerinin hesaplanması ile karar verme süreçlerinde de SAP ERP projesinin uygulanmasına karar verildi


Proje içindeki en büyük inovasyon nedir? (yeni bir teknoloji veya var olan teknolojinin farklı kullanımı gibi. IOT, M2M, AI vb.)

"Kurumsal dil ve iş yapma süreçlerindeki kazanımlarımızı artırma amacıyla, anlık stok izlenebilirliği ve anlık bileşen tüketiminin takibi gibi süreçleri ERP sistemimiz üzerinden gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda, şirketimizin ürün kalitesini en üst seviyeye çıkarmak adına ürünlerimizi bayilere teslim ederken özel tepsi sistemlerini kullanıyoruz. Bu tepsilerin sayısı yaklaşık 45,000 adet civarındadır ve bu tepsilerin bayilerde, yolda veya fabrikalarda bulunma durumlarını takip etmek oldukça zorlayıcı ve neredeyse imkansız bir süreçti. SAP S/4HANA platformunu kullanarak, tepsilerimize özgü takip numaralarıyla barkodlama yöntemi uyguladık. Ardından, SAP S/4HANA içinde bir ABAP uygulaması geliştirerek tepsi takip uygulamasını hayata geçirdik. Tepsi takip uygulaması sayesinde, tepsiler fabrikalara giriş yaparken, üretim süreçlerine dahil olurken, üretim tamamlandığında ve araçlara yüklenirken el terminalleri aracılığıyla okutuluyor ve tepsilerin konumları anlık olarak izleniyor."


Proje kurum içindeki hangi bölüme fayda sağlamıştır?(satış, pazarlama, finans, İK, IT, Üretim, Planlama, Satın alma, Lojistik Müşteri İlişkileri gibi)

"Özellikle Satınalma ve Finans departmanları, bu dönüşüm sayesinde büyük faydalar elde etmişlerdir. Ayrıca, fabrikalardaki gıda mühendisleri de üretim süreçlerine QM (Kalite Yönetimi) modülü ile daha etkin bir şekilde dahil olma imkanı buldular. Yukarıda da belirttiğim gibi, tepsi takip altyapısı bu dönüşümün en büyük başarılarından birini oluşturmaktadır. Bu sistem sayesinde, yakından takip edilen ve zorlu bir süreç olan tepsi yönetimi, SAP S/4HANA'nın sunduğu çözümlerle oldukça verimli bir hale getirilmiştir."


Projenin hayata geçirilmesi konusunda üst yönetimin desteğini tam olarak alabildiniz mi?

Evet


Proje sonunda ortaya çıkan sonuçları analiz edebildiniz mi? Rakamsal verilerle ifade eder misiniz?(ROI, maliyetlerde yüzdesel azalma, üretim süresinde azalma, hata payının düşmesi vs.)

Hem Evet Hem hayır. İlk defa uygulandığından daha önce karşılaştırılaak bir veri yoktu. Ama veri oluşturulması ve raporların anlık görülebilir olması. ürürn reçeteleri ve gerçekleşen tüketim arasındaki farkların anlık olarak gözükmesi en büyük fark o


Projenizde şirket içinden kaç kişi aktif olarak görev almıştır? Ekip birimleri hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

73 kişi


Projenizde (varsa)işbirliği kurduğunuz veya destek aldığınız bilişim şirketlerini belirtiniz.

"S4C Detaysoft Bulutistan ADK Teknoloji Bilgi Birikim Sistemleri Tuna Bilişim"


Proje sırasında kullandığınız ve spesifik önemi olan markaları (varsa) belirtiniz. (Yazılım veya donanım markaları)

SAP, Microsoft Office365, HP